Koolhydraatarm dieet voor beginners (recepten, weekmenu en lijsten)

dan reynolds diet

Koolhydraatarm dieet voor beginners

Vind ik leuk 177k

In dit artikel beschrijf ik een koolhydraatarm dieet dat al duizenden mensen succesvol heeft geholpen bij het afvallen (zonder weer terug te jojo-en!)

Het koolhydraatarm dieet is het meest effectieve, gezonde en makkelijkst vol te houden dieet dat er bestaat [1].

Sterker nog, eigenlijk is het helemaal geen dieet, maar een heerlijk eetpatroon. Je hoeft jezelf dus niet uit te hongeren om af te vallen.

In dit artikel leer je precies wat je wel en niet kunt eten, je leert hoe je een koolhydraatarm dieet kunt volgen met een gezin en ik geef antwoord op de vraag of je na een tijdje weer normaal mag eten.

Als je de simpele tips uit dit artikel opvolgt zal je met een koolhydraatarm dieet zo’n 1/2 kilo lichaamsvet per week verbranden, én je zal die kilo’s er de rest van je leven afhouden.

Een flinke belofte, dat weet ik, maar ik zal deze voor je waarmaken*.

*Scroll maar naar beneden… je zal positief verrast worden : -)

Inhoud van het artikel

Het doel van dit artikel is om jou te helpen, om met behulp van een gezond koolhydraatarm dieet op een prettige manier al je overtollig lichaamsvet te verbranden.

Je kunt de boodschappen die je nodig hebt gewoon bij de normale supermarkt vinden en je hebt absoluut geen dure shakes of abonnementen nodig.

Geen hypes of snelle nieuwe flits-diëten. We hebben een nuchtere wetenschappelijke aanpak, die vol te houden is en echt resultaat oplevert.

Ook hebben we het voedingsschema zo ingedeeld dat je van alle voedingsstoffen voldoende binnenkrijgt. Want dat is natuurlijk erg belangrijk en wordt in veel andere diëten over het hoofd gezien.

Met dit koolhydraatarm dieet verlies je zowel kilo’s als centimeters. Zodat je niet alleen het getal op de weegschaal naar beneden ziet gaan, maar dat ook je kleding lekkerder gaat zitten en andere mensen zien dat je bent afgevallen.

Dus ga er goed voor zitten, dan gaan we meteen aan de slag!

Ben je benieuwd hoeveel kilo jij per week kunt afvallen met een koolhydraatarm dieet? Klik hier en doe de koolhydraatarm dieet snelheid test.

Wat mag je eten bij een koolhydraatarm dieet?

Een koolhydraatarm dieet is een voedingspatroon waarbij je weinig koolhydraten eet. Maximaal 100 gram aan koolhydraten per dag, om precies te zijn.

Wat mag je dan eten? En hoeveel? In het kort komt het hierop neer:

 • Groenten: zo veel als je wilt.
 • Kruiden en specerijen: zo veel als je wilt.
 • Noten, zaden en pitten: maximaal één handje per dag.
 • Natuurlijke vetten: maximaal 3 porties (klontje of eetlepel) per dag.
 • Scharrel eieren: maximaal 2 per dag.
 • Koudwater vis: maximaal 3 keer per week.
 • Grasgevoerd vlees: maximaal 2 keer per week.
 • Vleesvervangers: tempé, peulvruchten, quinoa en zuivere eiwitpoeder (zonder toevoegingen of smaakjes). Alleen om vlees of vis te vervangen.
 • Griekse yoghurt of kwark: maximaal 3 keer per week.
 • Geitenkaas, huttenkäse of feta: maximaal 1 keer per week.
 • Water: zo veel als je wilt.
 • Groentesap (versgeperst): zo veel als je wilt.
 • Thee: zo veel als je wilt.
 • Koffie: maximaal 2 koppen per dag.

Welk eten kan je het best vermijden?

 • Suiker: helemaal vermijden.
 • Zetmeel en granen: helemaal vermijden.
 • Alcohol: bij uitzondering een glas wijn.
 • Fruit: maximaal 1 stuk per dag.

Er is dus heel veel dat je wel gewoon mag eten, alleen geen brood, pasta, rijst, aardappels, snoep, koek, frisdrank en kant-en-klare producten.

Dat zal misschien even wennen zijn. Maar maak je geen zorgen, er zijn genoeg heerlijke alternatieven en in dit artikel vind je alles wat je nodig hebt.

In mijn artikel over koolhydraatarm eten vind je overigens een uitgebreide beschrijving bij de bovenstaande voedingsmiddelen, mocht je daar behoefte aan hebben.

En hieronder zie je ook nog een visuele weergave van een paar producten die je wel, en producten die je beter niet kunt eten als je een koolhydraatarm dieet volgt.

Om het volgen van een koolhydraatarm dieet makkelijk voor je te maken heb ik Jaspers boodschappenlijst samengesteld.

Op deze boodschappenlijst staan alle producten die je mag eten als je een koolhydraatarm dieet volgt.

Plak de lijst op je koelkast en houd hem bij de hand als je boodschappen gaat doen. Zo zorg je ervoor dat je niet per ongeluk een product koopt of eet dat je vetverbranding blokkeert.

Koolhydraatarm dieet recepten

Nu vraag je je misschien af wat voor maaltijden je dan kunt eten als je een koolhydraatarm dieet volgt.

Want je wilt natuurlijk wel blijven genieten van je eten en wellicht heb je ook nog met andere mensen te maken die met je mee-eten, zoals: kinderen, een partner of misschien wel huisgenoten.

Laat ik je allereerst op het hart drukken dat, als je de juiste methode volgt, het heel goed mogelijk is om lekker en makkelijk te blijven eten met een koolhydraatarm dieet.

Je kunt gezond koolhydraatarme maaltijden eten waar je partner en kinderen ook van zullen smullen. En je hoeft er geen minuut extra voor in de keuken te staan als je het eenmaal onder de knie hebt.

Hier een aantal voorbeelden (klik op de afbeelding om het recept te bekijken):

Om je een idee te geven hoe een dagmenu van een koolhydraatarm dieet volgens onze methode eruit ziet, zal ik je twee voorbeeld dagmenu’s geven.

Voorbeeld 1

 • Ontbijt: Griekse yoghurt met noten en bessen
 • Lunch: Cesar salade
 • Middagsnack: Handje noten
 • Diner: Pastinaak stamppot met braadworst

Voorbeeld 2

 • Ontbijt: Roerei met avocado
 • Lunch: Sinaasappel smoothie
 • Middagsnack: Hummus met verse groenten
 • Diner: Zalmfilet met groenten en zoete aardappel frietjes

En ik zou je zo nog 10 voorbeelden kunnen geven. Er is echt ontzettend veel mogelijk.

Ik hoop dat je daarmee een beetje een idee krijgt hoe een dag eruit ziet.

De juiste portie groottes

“En hoeveel mag ik dan eten van die recepten?” vraag je je misschien af.

Nou, het is belangrijk om te weten dat het bij het koolhydraatarm dieet zoals wij dat aanraden absoluut niet nodig is om honger te lijden.

Sterker nog, we raden juist aan altijd te eten als je honger hebt (met uitzondering van 2 tot 3 uur voor het slapen gaan).

En dan vervolgens wel te stoppen met eten als je geen honger meer hebt (dus niet totdat je ‘vol’ zit).

Zet het eten dat je eventueel over hebt gewoon in de koelkast en eet het op een later tijdstip – als je weer honger hebt – gewoon op.

Het enige waar je op moet letten, en dat is iets wat vanzelf gaat als je de juiste recepten gebruikt, is dat je maximaal 100 gram koolhydraten per dag eet.

Hier is een handig overzicht voor je:

0-50 gram koolhydraten per dag: heel snel afvallen*

50-70 gram koolhydraten per dag: snel afvallen

70-100 gram koolhydraten per dag: afvallen

100-150 gram koolhydraten per dag: op gewicht blijven

* Als je 0-50 gram koolhydraten per dag eet komt je lichaam in ketose. Dit is voor een paar dagen niet erg, maar ik raad het niet aan om langer dan 2 weken in ketose te blijven.

Klinkt allemaal best simpel toch? Mooi. Want dat is het ook!

Je zal even moeten wennen aan de nieuwe manier van koken, maar dat heb je met een paar weken onder de knie, en vanaf dan is het een eitje.

Eten op de juiste momenten

Nu je weet wat je kan eten en hoeveel, wil ik het graag even hebben over wanneer je het beste kan eten.

Eigenlijk is wanneer je eet lang niet zo belangrijk als wat je eet. Maar om je toch een volledig overzicht te geven hier mijn advies.

Onderzoek aan het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) toont aan dat de calorieën die je later op de dag binnenkrijgt makkelijker opgeslagen worden als lichaamsvet dan calorieën die je eerder op de dag eet.

Daarom doe je er verstandig aan om bij het avondeten niet te zwaar te eten. En eigenlijk na het avondeten niets meer te eten.

Het is zelfs slim om met een licht hongergevoel naar bed te gaan.

Dit houdt in dat je de 3 uur voordat je gaat slapen niets meer eet. Dus als je om 22.30 uur naar bed gaat, zorg dan dat je je lichte avondmaaltijd uiterlijk om 19.30 uur op hebt.

Dit zorgt ervoor dat je minder kans hebt op 1) een calorieoverschot én 2) dat je de aanmaak van bepaalde hormonen tijdens het slapen niet verstoort.

Je geeft je lichaam namelijk op deze manier de kans om voor het slapen gaan al het voedsel van de dag te verteren en dit komt je vetverbranding ten goede.

Je mag de uren voordat je gaat slapen overigens wel gewoon water drinken. Dus drink een glas water of thee als je merkt dat je een hongergevoel voelt opkomen, dat helpt enorm.

Kijk wel uit dat je niet teveel drinkt vlak voor het slapen gaan, anders word je midden in de nacht wakker om naar het toilet te gaan.

Wanneer je precies het ontbijt, de lunch en je eventuele middagsnack eet maakt niet heel veel uit. Luister vooral naar je eigen lichaam.

Als jij iemand bent die in de ochtend geen honger heeft, wacht dan met het eten van je ontbijt totdat je wel honger hebt.

Zolang je maar gezonde natuurlijke producten eet die weinig koolhydraten bevatten. Je vindt een volledig overzicht op deze boodschappenlijst.

Welk resultaat kan je verwachten?

Nu je hebt gezien dat je met een koolhydraatarm dieet nog steeds heerlijk kan blijven eten en dat het echt niet moeilijk hoeft te zijn, vraag je je misschien af welke resultaten je kan verwachten.

In het kort komt het hierop neer:

De meeste mensen zien na week één van een goed koolhydraatarm dieet al de eerste resultaten. Meestal verliezen mensen in de eerste week zo tussen de 1,5 en de 3,5 kilo.

Deze eerste kilo’s zullen voor een deel ook komen omdat je wat extra vocht verliest, maar ze zijn zeker een goed teken!

Vervolgens verliezen de meeste mensen in de tweede week nog eens 1 a 2 kilo en in de weken erna zal je stabiel 0,5 tot 1,5 kilo verliezen.

Dat ziet er in een grafiek zo uit:

De rode lijn is de meest waarschijnlijke lijn, en 90% van de mensen valt in het groen gespikkelde stuk.

Let op, dit is gemiddeld, er zijn mensen die in de eerste maand al 8 of zelfs 12 kilo kwijt zijn. En er zijn mensen die pas na week 2 de eerste resultaten gaan zien.

Iedereen is anders, maar uiteindelijk zijn we allemaal in staat om met een koolhydraatarm dieet op ons streefgewicht te komen, en daar te blijven!

Hier zijn een aantal ervaringen van mensen die zijn afgevallen met een koolhydraatarm dieet. Lees ze eens door om een beter idee te krijgen wat je kunt verwachten.

Klik op de naam om het verhaal te lezen

Marianne, Mirjam en Petra hebben deze fantastische resultaten behaald door onze koolhydraatarme programma(‘s) te volgen. Het Afslank Pro Pakket is het effectiefst en het populairst.

Dit is natuurlijk hartstikke mooi, en misschien weet je al voldoende om aan de slag te gaan. Maar misschien vraag je je toch nog af…

Waarom werkt een koolhydraatarm dieet zo goed?

Voordat we gaan kijken naar de richtlijnen van een koolhydraatarm dieet en de 4 sleutels tot succes, wil ik je ook nog even laten zien waarom een koolhydraatarm dieet nou zo goed werkt.

Ik heb een video voor je opgenomen waarin ik precies uitleg waarom een koolhydraatarm dieet zo goed werkt. Klik op de play-knop hieronder om de video te bekijken.

Klik hier om de boodschappenlijst te downloaden.

Om het gemakkelijk voor je te maken heb ik hieronder puntsgewijs een samenvatting gemaakt van wat ik in de video uitleg.

 • Koolhydraten worden in je lichaam omgezet tot suikers.
 • Door die suikers stijgt je bloedsuikerspiegel.
 • Als je bloedsuikerspiegel stijgt, maakt je lichaam het hormoon insuline aan.
 • Het hormoon insuline zorgt ervoor dat de suikers uit je bloed worden gefilterd.

Tot zo ver niets aan de hand. Maar als je teveel koolhydraten gaat eten, zoals brood, pasta en rijst, dan gaat het mis.

 • Je bloedsuikerspiegel stijgt dan erg snel, waardoor er heel veel insuline aangemaakt wordt door je lichaam.
 • Die vele insuline doet twee dingen: 1) het veroorzaakt een suikerdip in je bloed en 2) het blokkeert je vetverbranding.
 • Die suikerdip geeft je een hongergevoel waardoor je weer gaat eten. En de blokkade van je vetverbranding zorgt ervoor dat je alleen maar meer energie in de vorm van lichaamsvet opslaat (en dus niet meer verbrandt).
 • En omdat je een suikerdip hebt, krijg je een specifieke trek in iets zoets of iets vullends (vaak koolhydraatrijk). Dit zorgt ervoor dat de hele cirkel weer van vooraf aan begint.

Maar liefst 80% van de Westerse bevolking zit in deze cirkel gevangen. Het zijn de mensen die om de 2 of 3 uur wat moeten eten of anders licht in hun hoofd worden (of dan makkelijk geïrriteerd raken).

En als je daarbij dan ook nog eens aanleg hebt om makkelijk lichaamsvet op te slaan, dan is overgewicht onvermijdelijk.

Tenminste… als je koolhydraten blijft eten. Want de oplossing is verbazingwekkend simpel én effectief: eet minder koolhydraten.

En aan deze oplossing is overigens helemaal niets nieuws. Onze verre voorouders deden het al, al het eten dat zij aten was van nature al koolhydraatarm.

De verdeling was ongeveer zo:

Het is pas vrij recent dat we meer koolhydraten zijn gaan eten, met alle gevolgen van dien. Het is dus zaak dat we weer terug gaan naar het voedingspatroon waar ons lichaam voor gemaakt is: koolhydraatarm eten.

Want door een koolhydraatarm dieet te volgen doorbreek je de cirkel zoals ik in de video uitleg en zal je minder insuline aanmaken waardoor je dus ook je vetverbranding niet meer blokkeert.

Dat is waarom afvallen moeiteloos gaat als je een koolhydraatarm dieet volgt.

Als je graag meer leest over wat de wetenschap zegt over een koolhydraatarm dieet dan raad ik je aan dit artikel te lezen.

Laten we nu eens gaan kijken naar de richtlijnen van een goed en gezond koolhydraatarm dieet, zoals we dat op Jasperalblas.nl aanraden.

De 9 richtlijnen van een koolhydraatarm dieet

Het koolhydraatarme dieet is één van de makkelijkst te volgen diëten. Het is een dieet dat je goed kunt volhouden, omdat er zo ontzettend veel is dat je nog wel mag eten.

Om het duidelijk voor je te maken heb ik 9 richtlijnen gemaakt die verstandig zijn te volgen als je gezond wilt afvallen met een koolhydraatarm dieet.

De richtlijnen zijn recht-toe-recht-aan en zijn voor iedereen makkelijk te begrijpen en te volgen.

Richtlijn 1: Geen granen (brood, pasta, rijst)

Granen zitten bomvol koolhydraten. Als je regelmatig brood, pasta en/of rijst eet krijg je te veel koolhydraten binnen. Deze koolhydraten zorgen ervoor dat jij niet kan afvallen omdat ze je vetverbranding blokkeren.

En zoals je hierboven al hebt gezien, blijft er genoeg over wat je nog wel mag eten. En daar kun je heerlijke maaltijden van maken.

Richtlijn 2: Geen suikerrijke producten

Er zijn verschillende soorten koolhydraten, maar suiker is de slechtste van allemaal. Verwijder daarom alle suikerrijke producten uit je keukenkastjes. Het is soms erg verleidelijk om te snoepen of om een zoete snack te eten. Door deze producten niet in huis te hebben verklein je de kans op een ‘slippertje’.

En realiseer je ook dat er vaak suiker is toegevoegd aan bewerkte voedingsmiddelen zoals pastasausen en kant-en-klaar snacks. Lees het etiket goed en let vooral op de hoeveelheid suikers in het product.

Richtlijn 3: Geen aardappelen en aardappelzetmeel

In aardappels zit aardappelzetmeel en ook dat is een koolhydraat die jouw vetverbranding in de weg staat. In een koolhydraatarm dieet passen geen aardappels of aardappelzetmeel.

Wist je trouwens dat aardappelzetmeel aan veel voedingsproducten wordt toegevoegd als bindmiddel? Het zit bijvoorbeeld in biscuitjes en in alle sauzen en soepen uit pakjes en zakjes. Dus kijk ook uit met die producten.

Richtlijn 4: Wel voldoende goede vetten

Lang is ten onrechte aangenomen dat je van vet eten dik wordt. De meeste voedingsvetten zijn juist een hele goede bron van energie en ze zorgen voor een lang verzadigde gevoel. Bovendien zijn sommige vetten essentiële bouwstenen voor ons lichaam.

Als vuistregel kun je aanhouden dat natuurlijke vetten gezond zijn en bewerkte vetten (zoals je in veel kant-en-klaar producten vindt) ongezond zijn.

Richtlijn 5: Eet ook voldoende eiwitten

Als energiebron zorgen eiwitten ook voor een lang verzadigd gevoel. Als je dus voldoende eiwitten eet, zal je geen honger hebben. In een koolhydraatarm dieet bestaat ongeveer 20 tot 40% van je dagelijkse voeding uit eiwitten.

Haal je eiwitten voornamelijk uit vis, vlees, ei, gevogelte, de toegestane zuivel, noten, zaden, pitten en met mate af en toe peulvruchten of een andere vleesvervanger. Vermijd eiwit shakes of eiwit repen (met uitzondering van biologische hennep eiwit poeder zonder smaakje).

Richtlijn 6: Eet alle soorten groenten

Als je snel en efficiënt gewicht wil verliezen, is het belangrijk dat je gezonde voeding eet. Groente en (een klein beetje) fruit zijn de basis van een gezond voedingspatroon. Groente zit boordevol vitaminen, mineralen en voedingsvezels en fruit is het snoep van een gezonde eter.

Je doet er verstandig aan regelmatig verschillende kleuren groenten te eten. De kleur van de groente is namelijk een indicatie van de voedingsstoffen die erin zitten. Door groenten van verschillende kleuren te eten, krijg je een variatie van voedingsstoffen binnen.

Richtlijn 7: Vermijd bewerkte voedingsproducten

De meeste voedingsmiddelen die in een fabriek zijn gemaakt bevatten extra koolhydraten, en dan vooral suiker. Vermijd bewerkte voedingsproducten dus zoveel mogelijk.

Dat geldt ook voor light-producten. De zoetstoffen die suiker vervangen in dergelijke prodructen zijn vaak nóg slechter voor je gezondheid.

Richtlijn 8: Drink de juiste dranken

Vermijd frisdrank zo veel mogelijk want daar zit veel suiker in. Probeer ook alcohol te vermijden. De meeste alcoholhoudende dranken zitten vol koolhydraten. Drink wel meer water. Water zuivert het lichaam en vermindert het hongergevoel.

Ook thee, groentesap en af en toe koffie zijn toegestaan.

Richtlijn 9: Bereid je maaltijden voor

Het zal in het begin even wennen zijn om met andere voedingsmiddelen aan de slag te gaan. Je gaat namelijk een eetpatroon doorbreken waar je al jaren aan gewend bent.

Om dit proces te versnellen is het verstandig om je maaltijden goed voor te bereiden. Als je namelijk de tijd neemt om alles rustig klaar te maken leer je nog sneller en heb je eerder resultaat.

Koolhydraatarm dieet: de 4 sleutels tot succes

Nu we de richtlijnen van het koolhydraatarm dieet kennen, is het tijd voor de 4 sleutels tot succes.

Want je kan nog zoveel weten en begrijpen over het koolhydraatarme dieet, maar uiteindelijk gaat het erom of je het in je dagelijks leven toepast of niet.

Als je een koolhydraatarm dieet namelijk in je dagelijks leven toepast, zal je op je streefgewicht komen. Misschien duurt het 4 weken of misschien wel 10, maar uiteindelijk zal je er komen.

Het probleem is alleen vaak dat mensen het moeilijk vinden om een koolhydraatarm dieet gedurende die tijd vol te houden.

Dat ligt niet zozeer aan het koolhydraatarm dieet, want dat is zoals je hebt gezien helemaal niet moeilijk vol te houden (als je het goed doet!). Maar het ligt aan het feit dat alle begin moeilijk is.

De meeste mensen zijn al jarenlang gewend om op een bepaalde manier te eten, dus is het wennen om dat ineens aan te passen.

Om eerlijk te zijn, en een kleine promotie te doen, is de beste manier om een koolhydraatarm dieet te volgen, door met het Afslank Pro Pakket aan de slag te gaan.

Het afslank pro pakket is een programma van ons, maar met deze stok achter de deur is het wel het makkelijkst vol te houden. En je zal het snelst en het beste resultaat zien.

Klik hier als je meer wilt weten over het Afslank Pro Pakket.

Voor de mensen die daar nog niet aan toe zijn, heb ik hieronder de 4 sleutels tot succes opgeschreven. En vergeet mijn gratis boodschappenlijst niet. Die kan je hier downloaden.

Met deze 4 sleutels en de boodschappenlijst zal het gemakkelijk zijn een koolhydraatarm dieet succesvol te volgen.

1. Loop deze route door de supermarkt

Door de jaren heen heb ik honderden mensen die willen afvallen persoonlijk gesproken en gecoacht. En als je zoveel mensen spreekt over hetzelfde onderwerp, dan begin je patronen te zien.

Waar gaan mensen de fout in? Waarom lukt het Jannet wel en Marie niet? Enz.

Eén van de dingen die mij opviel was, dat mensen die succesvol een koolhydraatarm dieet volgen op een andere manier boodschappen doen.

Ze gaan in de supermarkt op een andere manier te werk dan mensen die het steeds weer niet lukt om op hun streefgewicht te komen (of te blijven).

Misschien is het je nog nooit opgevallen, maar alle supermarkten zijn op dezelfde manier ingericht…

 • Je komt binnen bij het groente en fruit
 • Het brood ligt in de ene hoek
 • Melk staat in de andere hoek
 • Vlees en vis zit aan de rand
 • Het snoep ligt dicht bij de kassa
 • En alle verpakte producten liggen in het midden

Alle supermarkten zijn zo ingericht om zo veel mogelijk te verkopen.

Trouwens, nu we het er toch over hebben, hier nog een andere tip die je flink wat euro’s kan besparen: in supermarkten liggen de goedkope producten vaak helemaal onderin het schap.

Hoe dan ook, als je een koolhydraatarm dieet wilt volgen is het dus belangrijk dat je op een slimme manier boodschappen doet en niet in de trucs van de supermarkten trapt. Zo voorkom je dat je thuiskomt met dingen die je eigenlijk helemaal niet wilt hebben.

Handige tips

Zo doe je slim boodschappen:

 1. Maak een boodschappenlijstje voor jezelf voordat je naar de supermarkt gaat en koop alleen dat wat er op je lijstje staat.
 2. Vermijd de gangpaden in het midden met chips, koek, frisdrank, pasta, rijst, sauzen, enz.
 3. Start bij de groenten en fruit, loop dan naar het vlees en vis en doe pas daarna de andere boodschappen die op je lijstje staan.
 4. Weersta de verleiding om op het laatste nog even ‘iets lekkers’ in je winkelmandje te doen. Je krijgt er later spijt van.

Als je deze tips volgt zal je zien dat je minder vaak ongezonde producten in huis haalt en zo houd je makkelijker een koolhydraatarm dieet vol.

De eerste sleutel tot succes van een koolhydraatarm dieet is boodschappen doen met een boodschappenlijstje.

2. Tips om goed etiketten te lezen

Om er zeker van te zijn dat je niet meer dan 100 gram koolhydraten per dag eet, is het belangrijk dat je goed etiketten kunt lezen. Hier geef ik je een paar handige tips.

Om te beginnen zijn de twee belangrijkste onderdelen op het etiket 1) de ingrediëntenlijst en 2) de voedingswaardetabel.

De ingrediëntenlijst geeft aan welke ingrediënten er precies in het product zitten, en de voedingswaardetabel geeft aan hoeveel vetten, eiwitten en koolhydraten er in het product zitten.

 • Kijk uit met producten die veel onbekende namen op de ingrediëntenlijst hebben staan. Dit houdt vaak in dat de producten hevig bewerkt en dus onnatuurlijk zijn.
 • Vermijd producten die ingrediënt(en) bevat(ten) die eindigt op -ine of –ose. Want dat duidt er vrijwel altijd op dat er suiker is toegevoegd.
 • Het is bijna altijd beter om producten met weinig ingrediënten op de ingrediëntenlijst te eten, dan producten waar er veel ingrediënten op staan.
 • Kijk bij de voedingswaardetabel vooral naar de hoeveelheid koolhydraten. Laat je niet van de wijs brengen door alle andere informatie.
 • Vermijd helemaal de producten die veel koolhydraten in de vorm van suiker bevatten. Dit kan je zien op het regeltje “Waarvan suikers”. Dat geeft namelijk aan hoeveel van de koolhydraten (die erboven staan), in de vorm van suiker zijn.

Door de etiketten te lezen weet je altijd precies hoeveel koolhydraten je binnenkrijgt.

Let overigens ook op het volgende: de hoeveelheid koolhydraten staat bijna altijd aangegeven per 100 gram.

Dus als je een grote portie van een product neemt, dan kan het goed zijn dat je veel meer koolhydraten binnenkrijgt dat op het etiket staat.

De tweede sleutel tot succes van een koolhydraatarm dieet is altijd het etiket lezen voordat je iets koopt of eet.

3. Zo kost gezond eten je geen extra tijd

Eén van de uitdagingen waar veel mensen tegenaan lopen bij het volgen van een koolhydraatarm dieet is de extra tijd die het kost om de maaltijden van de dag klaar te maken.

Meestal kost het mensen zo’n 15 tot 30 minuten extra per dag.

We zien dat veel mensen dat in de eerste weken makkelijk kunnen opbrengen, maar dat het na een aantal weken steeds verleidelijker wordt om voor een snellere maar ongezonde maaltijd te kiezen.

Daarom hier een aantal tips om een koolhydraatarm dieet te volgen, zonder dat dit je extra tijd kost!

Door dit voor jezelf duidelijk te hebben, maak je het veel makkelijker om gedurende de week niet in tijdnood te komen om een maaltijd klaar te maken.

Tip 1: Plan je maaltijden van te voren in. Zorg ervoor dat je op zondag even nadenkt over wat je die week te doen hebt en wat je wanneer van plan bent te eten.

Het kan heel simpel. Blader door je agenda en schrijf op wat je wanneer gaat eten.

Tip 2: Doe twee keer in de week boodschappen. Door maar twee keer in de week boodschappen te doen, zal je een hoop tijd besparen die je kunt gebruiken om gezondere maaltijden klaar te maken.

Het is hiervoor belangrijk dat je duidelijk hebt welke maaltijden je wanneer wilt eten, zodat je gemakkelijk alle boodschappen voor meerdere dagen tegelijkertijd kunt halen.

Om dit makkelijk voor je te maken zitten bij het Afslank Pro Pakket, dagelijkse boodschappenlijsten zodat je precies weet welke boodschappen je voor welke dag nodig hebt.

Tip 3: Bereid je maaltijden voor. Neem op zondag (of een andere vrije dag) een uur de tijd om alvast een aantal maaltijden voor te bereiden.

Je kunt op zo’n dag bijvoorbeeld alvast wat groenten snijden, of misschien al hele maaltijden klaarmaken en die in de koelkast of vriezer bewaren.

Wees creatief en kijk welke handelingen je op een eerder moment kunt doen, om zo op de dag zelf zo snel mogelijk het eten op tafel te kunnen zetten.

Tip 4: Dit is mijn favoriete tijdbesparende tip: maak een extra portie avondeten.

Als je avondeten aan het klaarmaken bent, maak dan altijd één extra portie. Die portie kan je de volgende dag als lunch eten, of invriezen en op een later moment in de week ontdooien en opeten.

Zo simpel kan het zijn om wekelijks 2 tot 3 uur tijd te besparen op het klaarmaken van je eten.

De derde sleutel tot succes van een koolhydraatarm dieet is het wekelijks inplannen en voorbereiden van de maaltijden die je eet.

4. Gezond koken voor jou én je gezin – Handige Tips!

Waarschijnlijk woon je niet alleen. Misschien heb je een gezin, misschien woon je samen met je partner of misschien wel met huisgenoten.

De kans is in ieder geval heel groot dat je met andere mensen te maken hebt als je je eten klaarmaakt.

Hier wil ik je graag een aantal tips geven die al vele mensen geholpen hebben om gezond te koken voor zichzelf én anderen. En de kinderen? Die vonden het heerlijk!

Als je het nog niet gedaan hebt, download dan nu onze boodschappenlijst. Hier zie je een duidelijk overzicht van wat je wel en niet kunt eten.

Zoals je op Jaspers boodschappenlijst kan zien zijn er heel veel producten die je gewoon kunt gebruiken in je maaltijden als je een koolhydraatarm dieet volgt.

Eigenlijk zijn de moeilijkste ingrediënten om weg te laten: brood, pasta, rijst, aardappels en noedels.

Want dat zijn nou juist net de ingrediënten die je partner en kinderen waarschijnlijk wel bij hun avondeten willen.

Hoe doe je dat nou?

Allereerst kan je ze een paar recepten voorschotelen zonder deze ingrediënten, maar die toch heel lekker en vullend zijn.

Ik heb er een aantal voor je opgeschreven die je zo kunt gebruiken, klik hier om de recepten te bekijken.

Je vindt veel meer recepten die je met je hele gezin kunt eten in het Afslank Pro Pakket. Klik hier voor meer informatie.

Daarnaast is er ook nog een andere truc.

Stel je voor dat je een klassieke AVG (Aardappel, Vlees/Vis, Groenten) maaltijd wilt klaarmaken.

 • Gekookte aardappels
 • Beetgaar gekookte boontjes
 • Een stukje biefstuk

Je kunt dan je partner en kinderen de gehele maaltijd voorschotelen, en jij schept gewoon geen aardappels, maar wel een extra schep boontjes op.

Veel mensen die we door de jaren heen geholpen hebben, geven aan dat het heel prettig is om gewone Hollandse maaltijden klaar te maken, maar dan de aardappels apart te koken en die zelf niet te nemen.

Zo simpel kan het zijn. En je hoeft niet apart te koken.

Je kunt dit doen met alle AVG combinaties. En daarnaast kan je ook rijst- en pastamaaltijden op een iets andere manier klaarmaken zodat ze ook in een koolhydraatarm dieet passen.

Bij een rijstmaaltijd vervang je de rijst door bloemkoolrijst (rijst gemaakt van bloemkool). En bij een pastamaaltijd vervang je de pasta door courgettini (spagetti gemaakt door courgette in hele dunne reepjes te snijden).

Hier vind je een recept voor gezonde bloemkoolrijst en hier een recept met heerlijke courgettini.

Zo kost het je geen extra moeite om toch gezond te eten en je aan een koolhydraatarm dieet te houden. En het mooie is, je gezin eet gewoon smakelijk mee!

De vierde sleutel tot succes van een koolhydraatarm dieet is gezond leren koken zodat je gezin gewoon mee kan eten.

Koolhydraatarm dieet snelheid test

Beantwoord de vier vragen en kom erachter hoeveel kilo jij ongeveer in de eerste maand zal afvallen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *