Dit zijn de 50 beste series op Netflix – newsmonkey

thomas jane punisher diet

Dit zijn de 50 beste series op Netflix

We kunnen ons moeilijk nog een wereld voorstellen zonder Netflix en vele adepten met ons, maar tegelijkertijd worden er aan zo’n hoog tempo nieuwe titels gedropt dat het moeilijk is om door de bomen het bos nog te kunnen zien. Daarom zijn we Netflix in gedoken en hebben we de volgens ons beste 50 series die er op het platform te vinden zijn – alfabetisch – op een rijtje gezet. Vanaf nu zullen we deze lijst elke maand van een update voorzien.

1. 3% (2 seizoenen, 2016 – …)

Waarover gaat het?

Voor deze reeks trekken we naar Brazilië waar de bevolking is onderverdeeld tussen de arme massa en de elite, die op een paradijselijk eiland woont, ver weg van de overbevolkte krottenwijken. Elk jaar kan iedere 20-jarige zich opgeven voor ‘The Project’ waarmee je kans maakt om van de ene naar de andere kant te verhuizen. Maar slechts 3% van de kandidaten slaagt.

3% is duidelijk geïnspireerd door The Hunger Games, maar tegelijkertijd is het slimmer en spannender dan die boeken- en filmreeks waardoor je het gevoel hebt dat je naar The Hunger Games zit te kijken, gekruist met de inventiviteit van pakweg De Mol. De kandidaten die meedoen aan The Process worden immers ook op elk vlak getest, ook psychologisch.

Voor de fans van …

2. A Series Of Unfortunate Events (3 seizoenen, 2017 – 2019)

Waarover gaat het?

De reeks is gebaseerd op de gelijknamige boeken van Daniel Handler (zoals Lemony Snicket in het echt heet) en het uitgangspunt van A Series Of Unfortunate Events is zowat in elke aflevering hetzelfde: Violet, Klaus en Sunny zijn wees nadat hun ouders zijn omgekomen bij een tragische brand. Ze worden onder de hoede geplaatst van Count Olaf, hun voogd, die uit is op hun erfenis en er alles aan doet om de kinderen zo snel mogelijk om het leven te brengen.

Hoewel de plot erg eenvoudig en eentonig klinkt, gaat A Series Of Unfortunate Events nooit vervelen. Dat heeft veel te maken met de lekker absurde en soms erg gewaagde humor. Om A Series Of Unfortunate Events te doen slagen, moest in de eerste plaats de rol van Count Olaf goed zitten, een rol die uitnodigt tot overacting. De lijn tussen veel en té veel is ontzettend dun, maar Neil Patrick Harris is de gedroomde Count Olaf.

Voor de fans van …

3. Alias Grace (1 seizoen, 2017)

Waarover gaat het?

Alias Grace start in 1859. Op dat moment is Grace nog steeds een jonge vrouw, al vijftien jaar geleden veroordeeld voor moord. Aangezien Grace haar proces destijds in de kranten is gevoerd, is ze een bekende moordenares, een bekendheid die haar roem niet te danken heeft aan het zingen van liedjes of het acteren op toneel. Grace heeft geen herinneringen meer aan het gebeurde, of herinnert zich maar flarden. De gerespecteerde Amerikaanse psychiater Simon Jordan wil een poging doen om samen met Grace haar verhaal te reconstrueren.

De serie wordt vaak omschreven als Making A Murderer, maar dan in fictie. Dat lijkt ons te kort door de bocht en te beperkend: Alias Grace is meer dan dat. Enerzijds is het een reeks over schuld en onschuld en over wat die begrippen precies kunnen betekenen, maar anderzijds is het ook – en vooral – een reeks over vrouwen die ten onder gaan in een mannenmaatschappij. Dat gezegd zijnde: in Alias Grace krijgen we een versie van de feiten. Haar versie van de feiten.

Voor de fans van …

4. Archer (9 seizoenen, 2009 – …)

Waarover gaat het?

Sterling Archer is een disfunctionele en boertige veiligheidsagent voor de geheime dienst ISIS, die geleid wordt door zijn moeder. Archer is een playboy en hoewel hij een competent agent is brengt hij zichzelf vaak zelf in de problemen door arrogant, kinderachtig en – understatement – ondoordacht gedrag.

Archer is één van de vele schitterende animatiereeksen die zich de laatste jaren nadrukkelijk op volwassenen zijn beginnen richten. Het is een overduidelijke parodie op – in de eerste plaats – James Bond: geheim agenten die misschien wel eens een scharrel oppikken, maar waar verder niets op aan te merken is. Archer zit vol scheldpartijen, drank, drugs en seks.

Het agentschap waar Archer voor werkt heet ISIS, maar voor alle duidelijkheid: dat is géén grap. Archer loopt sinds 2009, toen bestond Islamitische Staat al wel, maar het is pas sinds 2014 – toen IS het kalifaat uitriep – dat wij de organisatie ook hier kennen. Vanaf seizoen 6 (2015) heet de veiligheidsdienst anders.

Voor de fans van …

5. Bates Motel (4 van de 5 seizoenen, 2013-2017)

Waarover gaat het?

Het leek even een rage in televisieland: je neemt een bekende film met een interessant totaal ontspoord hoofdpersonage en maakt van daaruit een televisiereeks die onderzoekt hoe het zo ver is kunnen komen. Bates Motel duikt in de psychologie van Norman Bates, de hoofdfiguur van Psycho (1960) van Alfred Hitchcock over de eigenaar van een motel die zijn eigen moeder vermoordde.

Hannibal (zie verder) deed in hetzelfde jaar hetzelfde met Hannibal Lector uit The Silence Of The Lambs, Ryan Murphy werkt momenteel voor Netflix aan een reeks over zuster Ratched uit One Flew Over The Cuckoo’s Nest en gaat na hoe een jonge zuster zo ontgoocheld raakt in de geestelijke gezondheidszorg en daardoor bitter wordt tegenover haar patiënten.

Al van in het begin is de band tussen Norma (moeder) en zoon (Norman) Bates interessant om te zien. Wie oppervlakkig kijkt ziet een moeder en een zoon die hun leven een nieuwe richting proberen te geven na de dood van de vader van het gezin, maar wie dichterbij komt ziet een ongezonde relatie tussen een overbeschermende en bezitterige moeder die haar zoon (die in feite best een brave jongen is) het slechte voorbeeld geeft en mee het foute pad op trekt. En dan is er ook nog de seksuele spanning tussen moeder en zoon die ook niet helemaal oké is. En in het stadje waar Norman terecht is gekomen lijkt ook al niet alles pluis.

Voor de fans van …

6. Better Call Saul (4 seizoenen, 2015 – …)

Waarover gaat het?

We zitten al in het tweede seizoen van Breaking Bad wanneer we kennismaken met Saul Goodman, een gladde aal van een advocaat die het mooi voor elkaar heeft, met zijn hoofd en slogan op levensgrote billboards prijkt en regelmatig met z’n hoofd op televisie komt. Hij is rad van tong, maar houdt er niet de meest waterdichte beroepsethiek op na.

Het is rond deze figuur dat Breaking Bad-bedenker Vince Gilligan een eigen reeks heeft geschreven. In Better Call Saul heet Saul Goodman nog gewoon Jimmy McGill heet en zien we hoe hij Saul Goodman geworden is.

Vince Gilligan is gek, dachten we collectief toen hij Better Call Saul aankondigde. Breaking Bad (zie verder) wordt immers algemeen als één van de beste reeksen aller tijden beschouwd en Gilligan zou hiermee alleen maar kunnen verliezen. Dat Gilligan ons collectief ons ongelijk heeft bewezen, is dan ook een grootse prestatie.

Ondanks de totaal andere setting zien we wel dezelfde beeldtaal dan in Breaking Bad en komen er enkele oude bekenden langs. En net als in Breaking Bad zien we een personage vanuit een puur rationele grondslag steeds verder gaan. Radicaliseren, in feite. We zien Jimmy, in zijn zoektocht naar respect, liefde en waardering, bochten nemen waarvan we als kijker al weten op het moment dat hij ze neemt dat het niet goed zal aflopen. Maar, en dat is het mooie: tegelijkertijd voelen we sympathie voor hem, begrijpen we waarom hij doet wat hij doet.

Voor de fans van …

7. Big Mouth (2 seizoenen, 2017 – …)

Waarover gaat het?

Big Mouth volgt Nick, Andrew en Jessi die worstelen met de perikelen van de opkomende puberteit. Ze kunnen hun hormonen amper of niet de baas, worden verliefd, krijgen maandstonden, gaan daten en krijgen te maken met het moeten dansen op een bal en met de verwachtingen die bij een relatie komen kijken.

Big Mouth is één van die reeksen die zich nadrukkelijk richt op volwassenen. Het mag dan wel over de puberteit gaan en over een fase gaan die ieder van ons heeft meegemaakt, er wordt véél over seks gepraat in Big Mouth – waar praat je anders over in de puberteit? – en de reeks is soms best aangebrand.

Extra troef: het hormonenmonster die ons allen aanzet tot vulgariteit.

Voor de fans van …

8. Black Mirror (4 seizoenen, 2011 – …)

Waarover gaat het?

Black Mirror bestaat uit losstaande afleveringen. Drie in het eerste seizoen, drie en een kerstspecial in het tweede en zes voor het derde seizoen en vierde seizoen. Samen negentien afleveringen met telkens andere hoofdpersonages en een andere verhaallijn. (Bekijk hier onze top 19.) Wat de afleveringen bindt is de thematiek: hoe beïnvloedt technologie ons leven nu al, wat zijn de gevaren die de nieuwste snufjes met zich meebrengen én waar kunnen we ons nog aan verwachten als we op dit elan blijven doordenderen? Een vijfde seizoen is aangekondigd.

Black Mirror vervult je niet bepaald met een gevoel van trots over het mens-zijn. Meer nog: niet zelden laat een aflevering je achter met een erg wrang gevoel. En toch moet iedereen naar Black Mirror kijken. Om eens stil te staan bij onszelf. Bij wie we zijn, wat we doen en vooral ook om even stil te staan bij wat de rol van technologie in ons leven is. Gaat het soms niet te ver? En komt er ooit een punt waarop we onszelf als mensheid grenzen zullen opleggen inzake technologische evolutie? En: waar ligt die grens dan precies?

Voor de fans van …

9. BoJack Horseman (5 seizoenen, 2014 – …)

Waarover gaat het?

BoJack Horseman is een animatiereeks over een wereld die bevolkt wordt door mensen en dieren die zich gedragen als mensen. BoJack is een paard dat dankzij het succes van de sitcom Horsin’ Around waar hij in de jaren 80 en 90 de hoofdrol in speelde uitgegroeid tot een ster. Dat is ondertussen meer dan twintig jaar geleden en sindsdien worstelt BoJack met het sterrendom, maar nog het meest met zichzelf, met zijn alcoholverslaving, zijn depressie en zijn jeugdtrauma’s.

BoJack Horseman werd bij zijn start op gemengde reacties onthaald, maar dat had volgens ons veel te maken met de vreemde wereld waarin de kijker geworpen werd. Vanaf het tweede seizoen wordt de reeks (terecht) op handen gedragen door een steeds grotere groep mensen en elk seizoen lijkt de reeks nog iets dieper te graven en nog iets menselijker te worden. Zoals Jelle Denturck van dirk. zei in het interview dat we met hem hadden: “Er is nog nooit een personage zo menselijk geweest als dat paard.”

Een zesde seizoen is aangekondigd.

Voor de fans van …

10. Breaking Bad (5 seizoenen, 2008-2013)

Waarover gaat het?

Dit is het in televisieland ondertussen legendarische verhaal van de chemieleraar Walter White die te horen krijgt dat hij kanker heeft en vervolgens – om zijn gezin financieel veilig te stellen als hij er niet meer is – een handeltje in crystal meth opzet, samen met zijn ex-leerling Jesse Pinkman.

Alle televisieliefhebbers zijn het erover eens: naast The Sopranos en The Wire staat ook Breaking Bad aan de top van wat er ooit op televisie te zien was. Alles aan Breaking Bad was anders dan datgene dat we al kenden. Van bij de intro af – Walter White die in zijn onderbroek in een camper door de woestijn scheurt – weet je: dit wordt bijzonder. De beeldtaal in de reeks is uniek én er wordt gretig gebruik gemaakt van de kracht van stilte.

Tot slot wordt er op ontzettend hoog niveau geacteerd in de reeks: Bryan Cranston is sinds Breaking Bad tot in de eeuwigheid verbonden met Walter White, maar ook Aaron Paul lijkt met Jesse Pinkman zijn signature role al te hebben neergezet, Bob Odenkirk (Saul Goodman) heeft aan zijn heerlijke rol Better Call Saul (zie boven) overgehouden en ook onder andere Anna Gunn (Skyler), Dean Norris (Hank) en Krysten “Jessica Jones” Ritter (Jane) lieten een onuitwisbare indruk na.

Gewoon kijken en daarna gewoon nog eens kijken!

Voor de fans van …

11. Crazy Ex-Girlfriend (3 seizoenen, 2015 – …)

Waarover gaat het?

Het uitgangspunt van Crazy Ex-Girlfriend is heerlijk: de reeks draait om Rebecca Bunch, een erg succesvolle advocate in New York die op het punt staat om promotie te maken. Dan ontmoet ze toevallig Josh, een jongen waar ze in haar tienerjaren verliefd op was en waar ze ooit een korte vakantierelatie mee heeft gehad. Ze leert dat hij in een klein dorpje aan de andere kant van het land woont, weigert vervolgens haar promotie en dient haar ontslag in om naar de andere kant van het land te verhuizen om in de nabijheid van Josh te gaan wonen.

Crazy Ex-Girlfriend is uniek. Het is een komische reeks waarin ook musicalgewijs gezongen en gedanst wordt. Tegelijkertijd maakt de reeks psychische problemen bespreekbaar, al van in het begin voel je dat er iets mis is met een vrouw die zo een radicale beslissing maakt, zonder duidelijke aanleiding.

Ondertussen is ook al geweten dat Crazy Ex-Girlfriend na zijn vijfde seizoen aan een einde zal komen. Dan hebben we dus nog heel wat te gaan, want op Netflix zijn er vreemd genoeg nog maar twee seizoenen van deze reeks beschikbaar.

Voor de fans van …

12. Everything Sucks! (1 seizoen, 2018)

Waarover gaat het?

Het is 1996 wanneer Luke en zijn vrienden schoorvoetend aan hun eerste jaar middelbaar onderwijs (of in het Amerikaanse systeem: high school) beginnen. Luke krijgt het meteen te pakken voor Kate, een meisje dat een jaar ouder is dan hem en de dochter van de directeur blijkt te zijn. Ze leren elkaar kennen in de audiovisuele club en wanneer Luke haar aanbiedt te helpen om een camera schoon te maken, lukt het Luke om contact te leggen met Kate. En dat in zijn eerste week high school én bij een ouder meisje!

Everything Sucks! mikt duidelijk op wie jong was in de jaren negentig en zoekt naar de nostalgie in een tijd waarin niet iedereen voortdurend met elkaar verbonden was, toen we nog geloofden dat het internet ons de waarheid vertelde en toen MTV nog iets betekende. De muziek van die tijd speelt een belangrijke rol, maar nog meer draait Everything Sucks! om het zoeken naar liefde, om imago en om Kate Messner die worstelt met haar identiteit en probeert in een hokje te passen dat niet het hare is.

Toen de reeks onlangs door Netflix werd stopgezet vielen we bijna van onze stoel van verbazing. Fans reageerden massaal onder de hashtag #IamKateMessner die voor hen een rolmodel was. Anderen schreeuwden om eerherstel en waren er zeker van dat Everything Sucks! net als Freaks And Geeks bijna twintig jaar eerder zou uitgroeien tot een geliefde cultreeks. Wij hebben er in ieder geval immens van genoten.

Voor de fans van …

13. Fargo (3 seizoenen, 2014 – …)

Waarover gaat het?

Het was Noah Hawley die het geschifte idee opvatte om een televisiereeks te maken die niet gebaseerd was op de filmklassieker van de broers Coen, maar zich wel in dezelfde geest zou afspelen. Elk seizoen start met een nieuw verhaal en een nieuwe cast, maar er is altijd een lijn: een onverwachte en ietwat klungelige schurk werkt zich steeds dieper in de nesten tot het chaos wordt.

Het is moeilijk om serieverslinders te vinden die Fargo geen goede reeks vinden. Wij kennen er alvast geen. Dat heeft veel te maken met de benadering van showrunner Noah Hawley die een hekel heeft aan herhaling en van elk seizoen een compleet nieuwe ervaring wil maken.

Eén steeds terugkerend element is de cast die boven zichzelf uitstijgt. In het eerste seizoen schitterden Martin Freeman en Billy Bob Thorton, in het tweede (nog betere) seizoen was dat onder andere Kirsten Dunst en in het derde seizoen maakte Ewan McGregor indruk in een dubbelrol. Een vierde seizoen staat gepland voor 2019.

Voor de fans van …

14. Flint Town (1 seizoen, 2018)

Waarover gaat het?

Twee jaar lang heeft Netflix agenten in Flint, Michigan gevolgd. Ze tonen een korps dat te maken krijgt met gevoelige problemen onder onhoudbare omstandigheden. Deze documentairereeks gaat over een straatarme stad die de dieperik in gaat door besparingen die maar blijven voortduren.

Kijk naar Flint Town en je hebt het gevoel dat het over het Molenbeek gaat dat de media ons in de maag wil spitsen: de politie klopt er belachelijk veel overuren en toch blijft het dweilen met de kraan open. Flint is al jarenlang één van de meest gewelddadige steden van de Verenigde Staten en het vertrouwen in de politie is er nagenoeg onbestaande. Agenten met een zwarte huidskleur die de boel proberen veranderen worden als verraders gezien en ondertussen swingen de raciale spanningen de pan uit.

Toch mogen we blij zijn dat we nog in België wonen. In Flint wordt het vertrouwen in de politie er niet beter op wanneer een een nieuwe chef de zero tolerance propageert, maar die richtlijn wel aanpakt met weinig respect voor de burgerrechten. En dat vrijwilligerskorps, daar kunnen we ons ook vragen bij stellen. Een straffe documentairereeks die je aan het eind verontwaardigd achterlaat.

Voor de fans van …

15. Friends (10 seizoenen, 1994-2003)

Waarover gaat het?

We hebben het gevoel dat we dat niet echt meer hoeven uit te leggen, maar kom, hier gaan we: Friends gaat over zes vrienden die in New York leven en daar werken, liefjes krijgen, trouwen, kinderen krijgen, scheiden, grappen, grollen en heel veel koffie drinken. Friends gaat over vriendschap en over volwassen worden.

Nog niet zo heel erg lang geleden hebben we Friends nog eens helemaal herbekeken, van aflevering 1 tot aflevering 234, en het moet gezegd worden: op de kapsels en de kleding na was er nog niet veel gedateerd aan. We mogen dan al 24 jaar na de start van de reeks zijn (shit, echt?), de humor was nog steeds scherp, fris en vaak origineel. Op die luie compilatieafleveringen na hebben we graag naar Friends gekeken. Dat er nog steeds geen sitcom is opgestaan die de plaats van Friends heeft kunnen innemen zegt genoeg.

Tegenwoordig verschijnt er hier en daar wel eens een artikel over hoe grensoverschrijdend Friends is als je er naar kijkt met #MeToo-ogen, hoe wit, seksistisch en LGBTQ-onvriendelijk het is en dan denken we: wel ja, het zij zo. Kijk naar de reeks met de ogen van 25 jaar geleden, tel eens tot 10 na een ongepaste mop, rol eens met de ogen na het onvolwassen gedrag van Joey, maar vooral: geniet.

Voor de fans van …

16. Gilmore Girls (7 seizoenen, 2000-2007)

Waarover gaat het?

De reeks draait om Lorelai en Rory Gilmore. Ze zijn moeder en dochter in het fictieve stadje Stars Hollow waar de moeder een hotel uitbaat. Gilmore Girls focust op de bijzondere band die moeder en dochter met elkaar hebben.

Na Friends nog een koffieklassieker: Gilmore Girls. De zeven eerste seizoenen waren – ook als man – een genot om naar te kijken. De moeder- en dochterband die Lorelai en Rory met elkaar hebben is de band die elke dochter stiekem met haar moeder wil. Vooral Lauren Graham spat van het scherm, de dialogen rollen, de sarcastische Michel zorgt voor de komische noot en de soundtrack en de vele muzikale referenties maken de reeks ook genietbaar voor muziekliefhebbers.

Voor de fans van …

17. Godless (1 seizoen, 2017)

Waarover gaat het?

De serie speelt zich af in 1884 in het Wilde Westen. Frank Griffin is een gewelddadige crimineel die met zijn bende op zoek is naar Roy Goode, een gewezen handlanger die hem bestolen heeft. Goode houdt zich verborgen op de ranch van Alice Fletcher, die in de buurt woont van La Belle, een dorpje waar zo goed als alle mannen om het leven zijn gekomen door een ongeluk in de mijn.

De uitgestrekte dorre vlaktes. De eenzame cowboy die te paard zit met alleen maar de leegte voor en achter hem, op weg naar ergens zonder dat je weet naar waar. De onvermijdelijke treinoverval. De duels op leven en dood. En de prachtige muziek. Het zijn de clichés uit het westerngenre die Godless met graagte omarmt. Anderzijds weet de reeks die clichés ook precies te ontwijken, want Godless speelt zich af in La Belle, een stadje dat bevolkt en bestuurd wordt door vrouwen. Ze nemen het heft in handen en bewijzen dat zij ook kunnen wat hun mannen deden.

De reeks geeft alle ruimte aan karakterontwikkeling waardoor de acteurs stuk voor stuk kunnen schitteren. Bovendien is de serie ook een streling voor het oog, met het opspattende water bij het oversteken van de rivier aan het einde van de eerste aflevering als hoogtepunt.

Voor de fans van …

18. GLOW (2 seizoenen, 2017 – …)

Waarover gaat het?

GLOW speelt zich af in de jaren tachtig. De serie is gebaseerd op een worstelcompetitie die echt bestaan heeft in het Los Angeles van tussen 1986 en 1990. Net zoals in ‘The Wrestler’ – de film van Darren Arronofsky uit 2008 alweer – wordt uit ‘GLOW’ duidelijk dat worstelen vooral acteren is. De reeks volgt een aantal vrouwen in hun professionele en persoonlijke leven, met Ruth Wilder (Alison Brie) als hoofdpersonage. Ruth is een worstelende (no pun intended), meestal werkloze actrice die haar ouders moet bellen om geld over te maken zodat ze eten kan kopen. Dus wanneer ze een telefoontje krijgt voor een auditie waarvoor als enige richtlijn wordt meegegeven dat ze op zoek zijn naar “onconventionele vrouwen”, dan gaat Ruth ook daar op af.

Het knappe aan GLOW is dat de reeks zich niet laat beperken tot een reeks over worstelende vrouwen. In de pilootaflevering zien we Alison Brie in de openingsscène auditie doen. Ze leest verkeerdelijk – en met opzet – de mannenrol die veel meer vlees heeft dan de vrouwenrol. Dit is geen grap, dit een aanklacht. En dat in een reeks vol sterke vrouwelijke personages.

Ja, vrouwen worden geobjectiveerd in GLOW. Ze worden in strakke pakjes gestoken, de vrouwen met de mooiste borsten worden in de strakste pakjes gestopt en er wordt al eens een opmerking gemaakt over een achterwerk. Net op die manier toont deze reeks aan hoe niet oké het is om op die manier naar vrouwen te kijken. Net zoals de opmerking die in één van de eerste afleveringen valt over “een regisseur die een opmerking maakt over je te dikke kont, maar er wél naar grijpt.” Hallo, #MeToo. Andere thema’s – zoals ras en gender – worden doorheen het tweede seizoen ook aangehaald.

Voor de fans van…

19. Good Girls (1 seizoen, 2018)

Waarover gaat het?

Nu de Noorse zwartkomische reeks Dag van Netflix gegooid is, komt er weer ruimte voor een nieuwe vis in de vijver. Good Girls gaat over drie vrouwen die elk om hun eigen redenen geld nodig hebben en daarom besluiten om een lokale supermarkt te overvallen. Ze vinden daarbij veel meer geld dan verwacht – 500.000 dollar – en halen zich daarmee niet al te frisse vrienden mee op de hals.

We vinden het altijd fascinerend om te zien hoe personages in een film of een serie zich alleen nog maar dieper in de nesten weten te werken, denkend dat daar de uitweg wacht. Denk aan Fargo. Of aan Robert Pattinson vorig jaar in Good Time. Of aan Al Pacino in Dog Day Afternoon. De hoofdfiguren denken altijd dat alles nog wel goed komt, op één of andere manier. In eerste instantie lijkt het alsof Good Girls ook zo’n reeks is, maar kijk verder dan de eerste twee afleveringen en je komt nog voor verrassingen te staan.

De Good Girls hier creëren een probleem en lossen het bijna weer op, maar daarbij creëren ze wel weer een ander probleem waardoor de situatie er voor de drie toch altijd op één of andere manier penibel blijft uitzien.

Voor de fans van…

20. Gravity Falls (2 seizoenen, 2012-2016)

Waarover gaat het?

Ongelooflijk dat Gravity Falls ooit op Disney Channel te zien was, maar toch is het zo. In die animatiereeks van Alex Hirsch volgen we de avonturen van de tweeling Dipper en Mabel. Zij zijn door hun ouders een zomer naar het kleine slaperige dorpje Gravity Falls in Oregon gestuurd om daar bij hun grootoom te verblijven en hem te helpen in zijn “mystery shack”, een soort van museum vol waardeloze rommel.

Dipper en Mabel zijn nog niet zo lang aangekomen wanneer Dipper bij toeval een mysterieus boek ontdekt dat vertelt over alle rariteiten en monsters die zich in het stadje verschuilen. In de loop van het eerste seizoen komt de tweeling oog in oog te staan met meerdere monsters en bovennatuurlijke gebeurtenissen.

Gravity Falls is één van die onwaarschijnlijkheden in het televisielandschap die – ondanks hun waanzin – toch ooit het scherm heeft kunnen halen. Aan de oppervlakte is Gravity Falls een reeks over een tweeling die op avontuur trekt, maar de reeks zit eivol met kleine grapjes en heeft de soundtrack van een computerspel. Alleen al in de eerste aflevering gaat Mabel op date met een zombie en worden Dipper en Mabel aangevallen door een kaboutermonster bestaande uit 1000 kleine kabouters die regenbogen kotsen. We willen maar zeggen: dit is echt iets bijzonder.

Voor de fans van …

21. Hannibal (3 seizoenen, 2013-2015)

Waarover gaat het?

Seriemoordenaars zijn populair in dit lijstje, want ook in Hannibal eisen ze een hoofdrol op. Die serie gaat over de bijzondere relatie tussen de briljante FBI-profiler Will Graham en Dr. Hannibal Lecter, een voormalig chirurg die zich na een voorval op de werkvloer dat erg veel impact heeft gehad heeft omgeschoold tot psychiater. Wat echter niemand weet is dat Lecter zelf een seriemoordenaar is die ervan geniet om mensenvlees en organen binnen te smikkelen.

Net als Bates Motel (zie boven) is de serie Hannibal een prequel op een figuur die we al kennen. Hannibal kennen uit de romans van Thomas Harris grifte zich in het geheugen door de meesterlijke verfilming van Silence Of The Lambs. Het duurt even voor Hannibal zich op gang trekt en in de eerste aflevering moeten we 20 minuten wachten voor Mads Mikkelsen (die Lecter speelt) in beeld komt, maar eens de dynamiek tussen Graham en Lecter zich heeft kunnen zetten werkt de reeks verslavend.

Toen na het derde seizoen de stekker uit de reeks werd getrokken bleven veel fans verdwaasd achter. Ze begrepen er niks van, de reeks eindigde op een cliffhanger van formaat. De mogelijkheid van een vierde reeks ligt nog altijd op tafel, al blijft het nog maar de vraag of die er ooit zal komen.

Voor de fans van …

22. Happy (1 seizoen, 2017 – …)

Waarover gaat het?

Centraal in Happy! staat ex-politieman Nick Sax, ooit de beste rechercheur van het korps en nu een aan lager wal geraakte cynische alcoholist die aan de kost komt als huurmoordenaar. Wanneer hij de opdracht krijgt om drie maffiosi om te leggen van de familie Scaramucci komt hij in een vreemde rollercoaster van gebeurtenissen terecht.

Er wordt hem toegefluisterd dat de wereld wordt aangestuurd door duivels, hij kruist het pad van een griezelige kerstman op zoek naar een verdwenen kind en hij komt in contact met een zekere Mr. Blue, een man die honden in het vuur gooit als ze aan zijn tapijt krabben. In al die gekte heeft Nick heeft maar één metgezel: Happy, een blauwe vliegende eenhoorn die hem maar blijft vragen om op zoek te gaan naar het verdwenen meisje Hailey.

We zullen meteen al zeggen: Happy! is niet voor iedereen weggelegd. Happy! is wat American Gods ook was: tegelijkertijd een heel erg verfrissende reeks en een reeks die je van tijd tot tijd zo van je melk brengt dat je wel verder moet kijken. Jerry Springer passeert zelfs ergens om de Jerry Springer Show even op te voeren, gewoon als “metafoor” in de fantasiewereld van Nick Sax.

De reeks wordt gecategoriseerd onder actie en onder komedie en het klopt allebei, maar het geweld in de reeks is meedogenloos en de humor is pikzwart. Wij moesten denken aan een mix tussen Sin City en Birdman: als die films tot je favorieten behoren, begin hier dan ook maar snel aan.

Voor de fans van…

American Gods, Sin City, Birdman.

23. Homeland (7 seizoenen, 2011 – …)

Waarover gaat het?

Homeland draait in eerste instantie om Carrie Mathison, die in de eerste seizoenen van de reeks CIA-agente is. Ze verdenkt een Amerikaanse marinier ervan dat hij spion is voor Al-Qaida. De marinier in kwestie wordt vereerd door het Amerikaanse volk wanneer hij na acht jaar krijgsgevangenschap vrijkomt, maar voor Carrie Mathinson vormt Nicholas Brody in de eerste plaats een bedreiging voor de nationale veiligheid.

Het zevende seizoen is lopende, maar dat is nog niet op Netflix te zien. Na het achtste seizoen volgend jaar wordt er een punt geplaatst achter de reeks.

Homeland heeft zich doorheen de jaren een serie met een stevige dosis lef getoond. Ondertussen is de reeks bezig aan zijn zevende seizoen en is ze zo ongeveer aan haar derde leven bezig. Het knappe aan Homeland is dat de reeks de realiteit steeds dichter op de hielen lijkt te gaan zitten en met de jaren alleen maar meer relevant wordt.

Dat er ook nog eens uitstekend in wordt geacteerd, door bijvoorbeeld Mandy Patinkin (Saul Berenson) is een grote meevaller, maar dé grote troef van Homeland is Claire Danes die sinds ze Carrie Mathison speelt het smoelentrekken tot kunst heeft verheven. Dat Carrie lijdt aan een bipolaire stoornis maakt haar personage alleen maar interessanter.

Voor de fans van …

24. House Of Cards (6 seizoenen, 2013 – 2019)

Waarover gaat het?

House Of Cards was één van de eerste series die maakte dat Netflix fel over de tongen ging als leverancier van kwaliteitsseries. House Of Cards is een remake van de gelijknamige Britse mini-serie uit 1990 (die ook te zien is op Netflix) en gaat over het haaienspel van de Amerikaanse politiek. Francis en Claire Underwood spelen een ambitieus duivelskoppel die over lijken gaan om hun eigen politieke positie veilig te stellen.

Er hangt tegenwoordig een schaduw over House Of Cards omdat de reeks niet bepaald een glamoureus einde heeft gekend nadat Kevin Spacey in opspraak raakte wegens klachten van seksuele intimidatie. Netflix pikte zulk gedrag niet en zette Kevin Spacey meteen aan de deur. Met als gevolg dat de reeks werd gecanceld en dat het geheel werd afgerond met een afsluitend mini-seizoen van acht afleveringen waarin Kevin Spacey helemaal niet meer te zien was.

Dat afsluiten gebeurde niet op de allerbeste manier, maar het was wel het afscheid van een reeks die seizoenenlang heeft weten te boeien omdat de scenario’s slim waren, de acteerprestaties briljant en de personages sterk doordacht. En het is niet omdat Kevin Spacey zijn handjes niet heeft weten thuis te houden dat we daarover van mening moeten veranderen.

Voor de fans van…

25. Jessica Jones (2 seizoenen, 2015 – …)

Waarover gaat het?

Daar waar andere superhelden altijd blij lijken te zijn met hun krachten en zeer gemotiveerd zijn om de wereld te redden van het kwaad, is Jessica Jones dat niet. Of althans niet meer. Ze heeft het geprobeerd. Ze was een superheldin, heeft geprobeerd haar krachten te gebruiken, maar is gefaald in haar ambities en nu barst ze van het schuldgevoel.

Ze is nu privédetective geworden en probeert daarmee elke maand net genoeg geld te verdienen om haar huur te kunnen betalen en haar (overmatige) drankverbruik te bekostigen. Ze woont in een crappy appartementsgebouw met crappy buren en financiële overschot heeft ze, als freelancer, niet. En dan klopt haar verleden aan, in de vorm van Killgrave.

Het knappe aan Jessica Jones is de bijna volledige afwezigheid van actiescènes en de volledige afwezigheid van superhelden in een pak dat ze zichzelf hebben aangemeten. Het is een serie geworden die drijft op trauma’s uit het verleden, op suspense, paranoia en een stevige dosis psychologie.

Jessica Jones is een stuk duisterder en troostelozer dan de voorganger en eerste Netflix- en Marvelreeks Daredevil, dat regelmatig karikaturaal uit de bus kwam.

Jessica Jones is voorlopig nog niet ten einde. Een derde seizoen van de reeks is aangekondigd, maar dat wordt wel het laatste.

Voor de fans van…

Luke Cage, The Punisher, Black Lightning

26. La Casa De Papel (2 seizoenen, 2017 – …)

Waarover gaat het?

Een mysterieuze man die zich de Professor noemt organiseert samen met acht specialisten, criminelen die niets meer te verliezen hebben, de grootste overval in de geschiedenis. Ze vallen de Koninklijke Munt van Spanje binnen en gijzelen de aanwezigen met het plan om geld te drukken en met 2,4 miljard euro de Munt te verlaten. Daarvoor moeten ze elf dagen tijd zien te rekken.

La Casa De Papel is nog maar eens het bewijs dat series op Netflix die in een andere taal dan het Engels gesproken worden wereldwijd kunnen aanslaan: de serie is zonder meer dé hype van het moment. De verhaallijn is helemaal anders, maar verder is La Casa De Papel in zijn essentie sterk te vergelijken met De Dag: een gijzeling in een bank en afleveringen die je op het puntje van je stoel doen blijven zitten door beresterke cliffhangers.

Het derde seizoen is officieel besteld door Netflix wat wil zeggen dat La Casa De Papel – wat nu nog een aangekochte serie was – vanaf het derde seizoen een rasechte Netflix Original zal worden. Dat derde seizoen wordt verwacht in de zomer van 2019.

Voor de fans van …

27. Las Chicas Del Cable (3 seizoenen, 2017 – …)

Waarover gaat het?

Las Chicas Del Cable was de eerste 100% Spaanse Netflix Original en speelt zich af in het Madrid van de jaren 1920. De reeks draait om Alba Romero en drie andere telefonisten, een droomjob in de tijd waarin de telefoon een stevige opmars kende. De vier dames hopen elk om hun eigen redenen aangenomen te worden als telefoniste en streven elk op hun eigen manier naar vrijheid. Voor Alba, die een talent heeft als oplichtster, is het een must, want zij wordt door de politie verdacht van twee moorden en wordt pas van vervolging vrijgesteld als ze de inhoud van de kluis van het telefoonbedrijf in handen weet te krijgen.

Las Chicas Del Cable ziet er ontzettend goed uit en heeft een prettig sprankelend tempo. Bovendien huizen er veel thema’s tegelijkertijd in de reeks – het is een heist movie, een periodiek drama en een liefdesverhaal – en dat zonder dat de drie elkaar in de weg beginnen te lopen.

De moderne muziek in de reeks staat wat als een tang op een varken, maar verder: prima materiaal! We raden wel aan om de smartphone ver weg te leggen, want als Spanjaarden beginnen te ratelen gaat het vooruit.

Voor de fans van …

Mad Men, The Crown, Gran Hotel, Tiempos De Guerra

28. London Spy (1 seizoen, 2015)

Waarover gaat het?

Deze vijfdelige mini-reeks van de BBC vertelt het verhaal van twee heel verschillende mannen die elkaar toevallig ontmoeten en verliefd worden op elkaar. Aan de ene kant is er Danny, een verloren jongeman die zijn gevoelens verbergt achter een muur van feestjes. Aan de andere kant staat Alex die advocaat is voor een investeringsbank, die zijn kleding netjes heeft gerangschikt in zijn kast en die het nogal moeilijk heeft in de omgang met anderen.

Nadat, na acht maanden pril liefdesgeluk, Danny zijn diepste geheim prijsgeeft, verdwijnt Alex meteen daarna. Na elf dagen niets van hem te hebben gehoord krijgt hij een mysterieus pakketje toegestuurd op het werk. Dat is voor Danny het signaal om te beginnen graven in het leven van de op dat moment nog steeds even mysterieuze Alex.

De titel London Spy is misleidend, want hoewel het een spionagethriller is, is het eigenlijk de liefde tussen de twee mannen die de meeste aandacht naar zich toe trekt.London Spy is in de eerste plaats acteurscinema, meer dan het sensatie- of actiecinema is

De cast is uitstekend, niet alleen in zijn hoofd-, maar ook in zijn bijrollen. Met Jim Broadbent en Charlotte Rampling lopen daar twee van de meest iconische, meest getalenteerde uit de Britse cinema in de kijker. En achter de camera stond zowaar een Belg: Jakob Verbruggen.

Voor de fans van …

29. Love (3 seizoenen, 2016 – 2018)

Waarover gaat het?

Wanneer Gus en Mickey elkaar voor het eerst ontmoeten is er duidelijk een klik. Ze hebben eenzelfde referentiekader en begrijpen elkanders grapjes en al snel besluiten ze dan ook om voor elkaar te kiezen. Maar dat maakt het er natuurlijk niet gemakkelijker op.

Met Love stap je een wereld binnen die we allemaal kennen. Een wereld waarin het de grote vraag is wanneer je eigenlijk volwassen bent, een wereld waarin onzekerheid troef is en liefde een werkwoord. Gus en Mickey zijn lang niet perfect, maar ze doen allebei wel hun uiterste best om er het beste van te maken.

Voor de fans van …

Girls, Lovesick, Master Of None, New Girl

30. Lovesick (3 seizoenen, 2014 – …)

Waarover gaat het?

Dylan heeft chlamydia en brengt al zijn ex-partners hiervan op de hoogte. Dat is het startpunt van Lovesick, een serie die door Netflix van naam én van netwerk veranderd werd en doorheen de jaren heel wat harten heeft gestolen.

Het opzoeken van al zijn exen is een slimme manier om Dylan te laten terugblikken op zijn eigen leven. Hoewel (bijna) elke aflevering van Lovesick de titel van een ander meisje meekrijgt, draait de reeks in feite van in het begin om de relatie tussen Dylan en Evie, zijn beste vriendin. Dylan en Evie dansen al jaren om elkaar heen, belanden af en toe eens samen in bed, maar altijd is er wel één of andere omstandigheid die niet goed zit.

Lovesick is een erg veelzijdige reeks. De ene keer is het ontzettend herkenbaar omdat we allemaal ooit die zoektocht naar De Liefde ondernomen hebben, in een volgende aflevering lig je dubbel van het lachen omdat nagenoeg de gehele aflevering zich afspeelt op een spoeddienst nadat één van Dylans veroveringen haar vinger iets te diep in zijn achterste heeft gestopt.Eén ding staat vast: wie naar Lovesick kijkt, gaat aan zelfevaluatie doen.

Voor de fans van …

Catastrophe, Love, Crashing, Master Of None, Please Like Me

31. Lucifer (3 seizoenen, 2016 – …)

Waarover gaat het?

Lucifer Morningstar is de duivel, maar hij heeft besloten dat hij toe is aan een vakantie en trekt naar Los Angeles. Hij wil wat ontspannen en gaandeweg wat lol maken en ertoe komen om de mens beter te begrijpen. Maar dan ontmoet hij Chloe Decker, een agente op wie zijn duivelse vaardigheden geen vat lijken te hebben. Chloe intrigeert hem en Lucifer besluit met haar op te trekken.

We kunnen geen betere reden verzinnen dan: omdat Lucifer heel lollig is. Tom Ellis schittert als de duivel die heel kwallerig aandoet, wat natuurlijk precies de bedoeling is. Lucifer is niet te zwaar op de hand en is heel tongue-in-cheek, maar heeft ons net daardoor wel vaak doen lachen. Over de soundtrack is ook nagedacht: Lucifer die aan de piano gaat zitten en King Of Pain van The Police intzet: dat is géén toeval.

Na drie seizoenen werd de reeks stopgezet door FOX, maar na een maand online lobbyen, kwam Netflix als overnemer op de proppen. Netflix heeft een vierde reeks besteld van Lucifer dat zal bestaan uit tien afleveringen.

Voor de fans van …

32. Mad Men (7 seizoenen, 2007 – 2015)

Waarover gaat het?

De serie draait om de medewerkers van het fictieve reclamebureau Sterling Cooper, gelegen aan Madison Avenue in New York. Centraal staat Don Draper, creatief directeur. De serie volgt Draper op zijn werk, thuis met vrouw en kinderen en met zijn minnaressen. Ook enkele collega’s van Draper worden gevolgd, vooral Peggy Olsen, die carrière maakt in de reclamewereld.

Niemand durfde bij de start vermoeden dat deze serie over het leven in de jaren 50 en 60 zou uitgroeien tot één van de grote monumenten én voorbeelden in televisieland. De kostuums en het production design zijn geweldig. Je kijkt je ogen uit en je krijgt een beeld mee van hoe het er in een bureau in New York zo’n vijftig jaar geleden aan toeging. Het is vreemd hoe er tegelijkertijd niets en vanalles lijkt te gebeuren en hoe de serie zich voortschrijdt in een schijnbaar gezapig tempo.

En dan is er natuurlijk nog Peggy Olsen, de secretaresse die zich stap voor stap opwerkt in de reclamewereld, en Jane, de alleenstaande vrouw en moeder die zich niet zomaar laat doen door al die mannen rond haar.

Voor de fans van …

The Crown, Peaky Blinders

33. Maniac (1 seizoen, 2018)

Waarover gaat het?

De hoofdpersonages in Maniac zijn Owen Milgrim (Jonah Hill) en Annie Landsberg (Emma Stone). De twee komen met elkaar in contact omdat ze beide meedoen aan een medisch experiment waarin een bepaald medicijn getest wordt dat mentale afwijkingen – door een psychische kwetsbaarheid of een liefdesbreuk – zou moeten kunnen doen genezen.

Owen doet mee voor het geld, Annie van haar kant heeft zo haar eigen redenen om mee te doen. Ze is verslaafd aan de A-pil van het medicijn dat getest wordt omdat het haar diepste trauma doet herbeleven en zij vindt dat ze niet het recht heeft om verder te gaan met haar leven.

Maniac is in het begin een moeilijke reeks omdat ze regelmatig wisselt van look en van genre en toch klikt het allemaal uiteindelijk wel in elkaar. In de eerste twee afleveringen krijgen we een achtergrond mee van de twee hoofdpersonages, eerst van Owen, daarna van Annie. In de derde aflevering zijn we in het farmaceutisch bedrijf, in de vierde aflevering in de fantasie van Owen en Annie. Enzovoort enzoverder.

En dus bevinden we ons de ene veertig minuten in een verleden. De volgende veertig minuten in een heden. En nog eens veertig minuten later in een onbestaande fantasiewereld. Verwarrend inderdaad, maar ook interessant en rijk. Maniac onderschat zijn kijker niet, dat is misschien nog wel het meest waardevolle element aan deze reeks.

Voor de fans van…

34. Master Of None (2 seizoenen, 2015 – …)

Waarover gaat het?

De serie is grotendeels gebaseerd op Dev en zijn vrienden. Dev is een 30-jarige acteur die in New York woont. Het grootste wapenfeit in zijn carrière is een populaire yoghurtreclame. Samen met zijn vrienden Arnold, Brian en Denise probeert hij zijn weg in het leven en in de liefde te vinden.

Master Of None heeft zich in korte tijd op de kaart weten te zetten als een unieke reeks. In wezen gaat Master Of None over eenzaamheid in een tijdperk waarin we meer dan ooit met elkaar verbonden zijn, het gaat over de vraag wat te doen in het leven en hoe je als mens je leven vorm moet geven, zowel op gebied van relaties als op het vlak van de job die je uitoefent en de vrienden met wie je jezelf omringt.

Vanaf de tweede helft van het eerste seizoen lijkt de reeks van toon te veranderen en sluipt er meer nostalgie in de reeks. Het tweede seizoen haalt dat niveau nagenoeg de hele tijd en zet de deur zelfs op een kier voor meer experiment. Zo is er een gehele aflevering in zwart-wit en krijgen we een andere aflevering waarin we acht minuten dialoog krijgen zonder geluid.

Voor de fans van …

35. Mindhunter (1 seizoen, 2017 – …)

Waarover gaat het?

In Mindhunter volgen we Holden Ford, een gijzelingsonderhandelaar en leerkracht bij de FBI die de redenen achter misdaad steeds minder lijkt te begrijpen en steeds meer begint te beseffen dat psychologie weleens de ontbrekende factor zou kunnen zijn in het begrijpen van seriemoordenaars.

Hij besluit om samen met de meer ervaren agent en professor Bill Tench zijn collega’s duidelijk te maken dat de factor psychologie niet overschat kan worden in hun werk. In tweede instantie gaan ze ook seriemoordenaars interviewen om zo meer inzicht te krijgen in de psyche en die kennis te gebruiken in toekomstige zaken.

Wat Mindhunter zo interessant maakt, is het pionierswerk van Ford en Tench. En hoewel David Fincher ons in de openingsscène meteen middenin de actie dropt, is Mindhunter vooral een reeks waarin veel nagedacht wordt over wat ongeweten is, over de “waarom?”-factor. Er wordt gespeculeerd en uitgelegd aan wie niet wil luisteren.Mindhunter is ideaal voor wie altijd al gefascineerd is door (serie)moordenaars en hun motieven, maar nooit op hen toe durfde stappen,

Voor de fans van …

36. Narcos (3 seizoenen, 2015 – …)

Waarover gaat het?

Narcos begon als een serie over de jacht op de Colombiaanse aanvankelijk door de bevolking op handen gedragen drugsbaron Pablo Escobar en zijn Medellinkartel. Toen Escobar op het einde van het tweede seizoen kwam te sterven – geen spoiler, gewoon een biografisch feit – vormden de makers de reeks om naar een reeks die gewoon het verhaal van Pablo’s concurrenten begon te vertellen. Er opereerden immers meerdere drugkartels in Colombia en zo kan Narcos weer een hele tijd verder.

In de eerste twee seizoenen vertelde Narcos een fascinerend verhaal over een fascinerende figuur die te onbekend was bij ons. Onze mond hing regelmatig tot op de grond. Nu het derde seizoen is geland is dezelfde rotvaart gebleven, dezelfde beeldtaal en andere steengoeie acteerprestaties. En Netflix heeft aangetoond dat ze hun reeks niet afhankelijk hoeven te laten zijn van een hoofdpersonage.

Voor de fans van …

37. Ozark (2 seizoenen, 2017 – …)

Waarover gaat het?

Wanneer een deal met een drugbaas misloopt wegens fraude van zijn partner redt financieel adviseur Martin Byrde zijn leven door drugbaas Del Rio te vertellen over de Lake Of The Ozarks – een kustlijn langer dan heel Californië die zich uitstrekt over Missouri, Arkansas, Kansas en Oklahoma – en de economische opportuniteiten daar. Het is een plek waar toeristen met geld gooien en waar er dus heel wat geld over de balk gaat. Om Del te bewijzen wat hij kan, belooft Marty zijn gezin te verkassen en in een periode van 5 jaar 500 miljoen dollar wit te wassen. Del stemt toe, maar laat Marty eerst proefdraaien met 8 miljoen dollar.

Het is interessant om te zien hoe – erg gewaagd – in de eerste aflevering blokjes worden aangereikt waarop kan worden verder gebouwd, waarna heel de toren omver wordt geworpen en Ozark een hele andere richting uitgaat dan je aanvankelijk gedacht had. Het aandeel aan geweld, bijvoorbeeld, ligt hoger in de eerste aflevering dan in de rest van de afleveringen samen. Er zijn geen explosies, geen special effects. Deze serie moet het hebben van zijn acteurs en van zijn plot. Ozark is het kindje van Jason Bateman, die toch vooral gekend staat als komisch acteur.Hier is hij dat geenszins en hij laat een diepe indruk na.

Voor de fans van …

38. Peaky Blinders (4 seizoenen, 2013 – …)

Waarover gaat het?

Deze reeks volgt de Peaky Blinders, een criminele bende in het Birmingham kort na de Eerste Wereldoorlog. De Peaky Blinders worden geleid door Thomas Shelby die één doel heeft: zijn bende decriminaliseren en zodoende de maatschappelijke ladder beklimmen.

Peaky Blinders is het beste van een kostuumdrama en een maffiareeks met elkaar verweven. De reeks heeft een grauwige look, maar we zijn dan ook net de Eerste Wereldoorlog voorbij en Engeland zit nog volop in het herstelproces. Tegelijkertijd ziet Peaky Blinders er erg verzorgd uit: de kostuums zijn prachtig en de accenten authentiek. De psychologie van een personage als Thomas Shelby – die getraumatiseerd uit de oorlog kwam – is interessant, de acteurs (onder andere Cillian Murphy en Tom Hardy) zijn meer dan uitstekend en de soundtrack die volgepropt staat met onze favoriete muziek (Radiohead, Nick Cave, David Bowie, Leonard Cohen, Tom Waits, Arctic Monkeys, …) is briljant. En wie aan het derde seizoen is aangekomen: dat is helemaal ingeblikt door de Belg Tim Mielants.

Voor de fans van …

39. Please Like Me (4 seizoenen, 2013-2016)

Waarover gaat het?

Het zit Josh niet meteen mee, want op dezelfde dag dat zijn vriendin het met ‘m uitmaakt omdat ze sterke vermoedens heeft dat hij homoseksueel is, probeert zijn moeder zelfmoord te plegen. Hij besluit dus bij haar in te trekken in de periode waarin hij ook nog volop zijn nieuwe identiteit probeert te ontdekken.

Please Like Me maakt de realiteit zo absurd mogelijk en toch blijf je meevoelen met Josh. De reeks heeft in de vier seizoenen dat de reeks liep (ze is net afgelopen) veel lof toegezwaaid gekregen voor de manier waarop ze homoseksualiteit en psychische problemen genormaliseerd hebben. We voelen ons bij geen enkel personage écht thuis, daarvoor zijn ze net iets te vreemd, maar we voelen wel hun angst en onzekerheid. De titel maakt het duidelijk: Please Like Me gaat over de angst om graag gezien te worden. Kan het meer 2018?

40. Pose (1 seizoen, 2018 – …)

Waarover gaat het?

Pose speelt zich af in het New York van de jaren 80, dat toen niet de beste plek was om (openlijk) holebi te zijn. De nieuwe ziekte AIDS sloeg steeds wilder om zich heen, geen enkele verzekering dekte de behandeling voor de ziekte en de wereld zag het hoge sterfaantal als een soort straf van God. Dus trok de holebigemeenschap zich terug zich in ‘houses’, plekken en groepen waar iedereen (“social outcasts and misfits“), achter gesloten deuren weliswaar, helemaal zichzelf mocht zijn en waar geschitterd werd zoals dat in de buitenwereld niet kon. In de ballroomwereld mag je je verkleden en paraderen en je wordt er zelfs voor beloond door een jury en een heleboel gejuich.Waanneer transgender Blanca (MJ Rodriguez) vlak nadat ze te weten gekomen is dat ze het Hiv-virus heeft opgelopen haar dromen begint na te jagen en de ballroom-groep House Of Abundance verlaat om zelf haar groep op te richten, House Of Evangelista, waar ze haar eigen ideeën zou kunnen uitvoeren op haar eigen manier.

Wanneer transgender Blanca (MJ Rodriguez) vlak nadat ze te weten gekomen is dat ze het Hiv-virus heeft opgelopen haar dromen begint na te jagen en de ballroom-groep House Of Abundance verlaat om zelf haar groep op te richten, House Of Evangelista, waar ze haar eigen ideeën zou kunnen uitvoeren op haar eigen manier ontstaat er een grote rivaliteit tussen de twee huizen.

Pose is de reeks met de grootste transgender cast tot nu toe en bestaat uit gelijke delen glitter, glamour, extravagante feestjes en fun én drama en ontroering. Nooit vergeten we dat de personages uit Pose allemaal verstoten zijn en daardoor gedwongen zijn om bijvoorbeeld als sekswerker te gaan werken. Het zijn mensen die zichzelf niet mochten zijn in de maatschappij en zich genoodzaakt zagen om zich terug te trekken om achter gesloten deuren wel helemaal zichzelf te kunnen zijn.

De eerste aflevering presenteert zich aanvankelijk als een hoop clichés, maar net wanneer je denkt te weten wat voor reeks Pose is – glitter, glamour, show en disco – blijkt ze toch dieper te graven dan verwacht. Het draait immers niet om seksuele voorkeur alleen in Pose, er wordt een veel breder palet gekleurd.

Voor de fans van…

GLOW, Ru Paul’s Drag Race, Transparent.

41. Queer Eye (3 seizoenen, 2018 – …)

Waarover gaat het?

Wie van een fijn streepje reality houdt kan eindelijk weer terecht bij Queer Eye. Netflix heeft de reeks die liep van 2003 tot 2007 en in 2004 een Emmy won een nieuw leven gegeven met een nieuwe Fab 5.

In Queer Eye geven vijf homoseksuele mannen tips aan ongelukkige hetero mannen met de bedoeling hun leven te vergemakkelijken en te verbeteren. De tips komen op het gebied van cultuur, mode, eten en drinken, design en uiterlijke verzorging. Queer Eye gaat dan ook verder dan vijf keer Jani én komt met een missie: “The original show was fighting for tolerance, our show is fighting for acceptance“, klinkt het in de trailer.

Geef het een kans, dat is alles wat we kunnen zeggen. Ook wij waren vooraf sceptisch, maar goed gemaakte reality kan ook heel erg krachtig zijn. De mannen helpen om mensen weer in zichzelf te doen geloven, om hun leven weer op te pikken of weer op de rails te krijgen. Geloof ons: een pakje zakdoekjes in de buurt houden is geen overbodige luxe bij deze reeks.

Voor de fans van…

Ru Paul’s Drag Race, Chef’s Table

42. Rick And Morty (3 seizoenen, 2013 – …)

Waarover gaat het?

Rick is een briljante wetenschapper die zijn kleinzoon mee op avontuur trekt in de meest onwaarschijnlijke en intergalactische avonturen. Rick beseft als enige op aarde hoe groot en oneindig het heelal is en hoeveel wezens er nog op allerlei verschillende planeten en melkwegen wonen. Soms redt Rick de wereld van de overgang, maar evengoed brengt hij de wereld dichter bij zijn vernietiging. Voor Morty vindt hij school vaak zinloos, want daar wordt hem toch alleen maar de beperkte kennis van het mensenras aangeleerd.

De sci-fi reeks is van een ongekende absurditeit, maar is net daardoor ook uniek in het genre. Vaak kan je alleen maar “what the fuck?” naar het scherm roepen, maar tegelijkertijd lig je wel plat van het lachen. Tot het fatalistische karakter plots als een natte dweil in het gezicht kletst. Rick And Morty kreeg in 2018 plots veel aandacht en een Emmy voor de intussen legendarische Pickle Rick-aflevering: Rick die is getransformeerd in een augurk. Het is maar één voorbeeld van hoe absurd de reeks kan worden.

De voorlopige teller van het aantal afleveringen staat intussen op 31, maar kanaal Adult Swim heeft maar liefst 70 nieuwe episodes besteld. Rick And Morty zijn dus nog lang niet aan hun einde toe.

Voor de fans van…

BoJack Horseman, Gravity Falls, Big Mouth.

43. Sex Education (1 seizoen, 2019 – …)

Waarover gaat het?

Sex Education start aan het begin van een nieuw schooljaar. Otis (Asa Butterfield) en Eric (Ncuti Gatwa) beginnen aan hun laatste twee jaar middelbare school en voelen meteen dat er seks in de lucht hangt. De hormonen spelen op en het lijkt wel alsof iedereen seks heeft, seks wil hebben of alleen nog maar aan seks kan denken. Otis van zijn kant wordt dagelijks met alles wat met seks te maken heeft om de oren geslagen, want zijn moeder Jean (Gillian Anderson) is een sekstherapeute en heeft een gezonde seksuele drive. Otis heeft seks zo theoretisch gemaakt door met zijn moeder samen te leven dat hij – theoretisch althans – seks en relaties tot in de puntjes beheerst. Dat valt ook Maeve (Emma Mackey) op en de twee besluiten om sekstherapie op school te gaan geven. Otis is de therapeut en Maeve behelst de zakelijke en praktische kant.

Sex Education is de Everything Sucks! van dit jaar en verbeeldt waar die serie misschien geland zou kunnen zijn als ze de kans gekregen zou hebben om door te groeien. Net als in Everything Sucks! gaat het ook in Sex Education over sociale status, over erbij willen horen en over de grote onzekerheid van tieners, alleen spitst die onzekerheid zich in deze serie specifiek toe op het seksuele en alles wat errond hangt.

Het is ook een heel erg relevante reeks, want hoewel seks de meest evidente zaak ter wereld lijkt (en we ook vaak doen alsof het de meest evidente zaak ter wereld is) is het dat lang niet en lopen velen van ons rond met vragen, angsten en onzekerheden rond het seksuele. En hoewel de reeks niet helemaal vrij is van clichés heeft het allemaal wel iets fris en leuks over zich heen.

Voor de fans van…

Everything Sucks!, Big Mouth, The End Of The F*cking World, Elite.

44. Stranger Things (2 seizoenen, 2016 – …)

Waarover gaat het?

Het verhaal speelt zich af in een klein stadje waar iedereen elkaar kent en de sheriff eigenlijk nooit iets spannends beleeft. Tot nu, uiteraard. In de eerste aflevering zie je hoe een jongetje uit een hechte vriendenkring plots verdwijnt. Niemand weet aanvankelijk wat er gebeurd kan zijn, maar wij hebben als kijker al gezien dat er bovennatuurlijke krachten aan het werk zijn.

De sfeer van de jaren 80, vol mysterie en een vleugje horror: wie daarvan houdt moet zich dringend voor Stranger Things zetten, maar ook wie in eerste instantie afgeschrikt is, zou dat moeten doen. De reeks zit immers vol nostalgie en trekt je – even mysterieus als hun plot – de reeks in. Bovendien zijn de kindsterretjes niet irritant en is Millie Bobby Brown als Eleven zelfs een revelatie. De reeks betekende ook de comeback van Winona Ryder. Een derde seizoen volgt op 4 juli 2019.

Voor de fans van …

Twin Peaks en alle horror en fantasy uit de jaren 80 waaraan Stranger Things een ode is: Ghostbusters, Mad Max, It, E.T., Alien, Poltergeist enz. enz.

45. The Crown (2 seizoenen, 2016 – …)

Waarover gaat het?

The Crown volgt de lotgevallen van Queen Elisabeth II, prins Charles en de meer uitgebreide koninklijke familie. In het begin van The Crown staat Elisabeth aan het begin van haar heerschappij, maar de bedoeling van Netflix is dat er zes seizoenen van deze reeks worden gemaakt, eentje voor elk decennium van de heerschappij van The Queen.

The Crown is de duurste reeks die Netflix tot nu toe laten maken heeft en dat is er aan te zien. De locaties, de kostuums en de production design in het algemeen is een lust voor het oog, maar ook de cast staat uitzonderlijk goed te acteren en op dat vlak valt er nog veel meer te verwachten. In het volgende seizoen wordt de cast vernieuwd omdat de personages verouderen en zullen onder andere Olivia Colman en Helena Bonham Carter aan boord treden.

Voor de fans van …

46. The Good Place (3 seizoenen, 2016 – …)

Waarover gaat het?

Wanneer The Good Place begint en we Eleanor ontmoeten krijgen we samen met haar te horen dat ze dood is. Ze krijgt te horen dat ze op The Good Place belandt is, de plek waar personen die terechtkomen die zich tijdens hun leven voorbeeldig hebben gedragen. Eleanor beseft meteen dat er een vergissing gemaakt is – onder geen beding heeft zij zich voorbeeldig gedragen tijdens haar tijd op aarde – en ze probeert dus angstvallig haar ontdekking geheim te houden.

We kunnen niet veel vertellen zonder dingen over The Good Place zonder dingen te verklappen waarvan het niet fijn zou zijn dat we ze zouden weggeven. Laten we het houden op: we hebben nog nooit een serie als The Good Place gezien. Twee seizoenen later hebben we al een paar keer “WTF. ” naar onze televisie geroepen en houden we van alle personages, maar in het bijzonder van Eleanor. Kristen Bell speelt de rol van haar leven.

Voor de fans van …

47. The Haunting Of Hill House (1 seizoen, 2018)

Waarover gaat het?

De reeks vertelt het verhaal van de getroebleerde familie Crain en het effect van één noodlottige zomer die ze hebben doorgebracht in een groot oud en afgelegen landhuis in 1992. The Haunting Of Hill House wisselt tussen die zomer, een recenter verleden en het nu. En zo krijgen we in stukjes en beetjes via associatieve flashbacks – zoals het menselijke brein werkt – het verhaal van een gezin van vijf kinderen, hun ouders en de zomer die zoveel indruk op hen heeft gemaakt en over hoe er een zelfmoord van de jongste zus nodig was om de familie weer bij elkaar te brengen.

Hoewel The Haunting Of Hill House heel erg in de markt gezet is als een horrorreeks willen we de reeks die stempel niet geven. Daarvoor is het aandeel horror te beperkt. Het is eerder een familiedrama met daarin ook een aantal horrorelementen. Het maakt dat The Haunting Of Hill House het genre overstijgt en onze verwachtingen wist te overtreffen. Daarbij is de sfeerschepping van de reeks zo subliem dat ze ideaal is voor een bingesessie tijdens deze donkere dagen.

Voor de fans van…

48. The I.T. Crowd (5 seizoenen, 2006-2013)

Waarover gaat het?

De serie draait om het drie man sterke (of zwakke) IT-team van een fictieve Britse onderneming in Londen. Ze hebben hun eigen afdeling, in de kelder ver weg van de rest van het personeel. The IT-crowd, met andere woorden.

Roy, Moss en Jen geven een nieuwe invulling aan het woord “incompetentie”. We hebben vooral moeten lachen met Maurice, gespeeld door Richard Ayoade die later nog de cultfilm Submarine schreef en regisseerde.

Voor de fans van…

49. The Kominsky Method (1 seizoen, 2018)

Waarover gaat het?

Michael Douglas speelt in deze reeks Sandy Kominsky, een acteur die al enige tijd zijn brood verdient als acteercoach. Hij houdt er een eigenaardige maar al langdurige vriendschap op na met Norman (Alan Arkin). In The Kominsky Method zien we hoe de twee elkaar op hun geheel eigen manier steun bieden na het overlijden van Eileen, de vrouw van Norman en al meer dan veertig jaar een goeie vriendin van Sandy.

De bedenker van onder andere The Big Bang Theory en Two And A Half Men heeft een nieuwe reeks klaar en ze is niets van wat je zou verwachten. Waar de twee voorbeelden aan alle clichés van de sitcom beantwoorden, doet The Kominsky Method dat niet. Meer dan een sitcom – kort voor situation comedy – is The Kominsky Method volgens ons een dramedy.

Na die paar uurtjes The Kominsky Method hebben wij Sandy en Norman in ons hart gesloten. Ouder worden, daar kijken we nog niet naar uit, maar onbewust geeft deze nieuwe prettige reeks ook die boodschap mee: geniet van het leven, want het is voorbij voordat je ’t weet. Een reeks waar de lach en de traan soms heel dicht bij elkaar liggen, maar die vooral een beeld schetst van een mooie vriendschap.

Voor de fans van…

Dramedy-reeksen, zoals Togetherness van HBO.

50. Wild Wild Country (1 seizoen, 2018)

Waarover gaat het?

Als een omstreden sekteleider begin jaren 80 een utopische stad bouwt in de woestijn van Oregon, groeien conflicten met de lokale bevolking uit tot een nationaal schandaal. De zesdelige documentaire volgt de opkomst en ondergang van de Rajneesh-beweging, een religieuze groepering die de leer van Indiase omstreden sekteleider goeroe Bhagwan Shree Rajneesh volgde.

Heel af en toe is de werkelijkheid zo waanzinnig dat je ze zelf niet kan verzinnen: Wild Wild Country is zo een voorbeeld. De makers gebruiken heel wat archiefmateriaal en halen de belangrijkste betrokkenen opnieuw voor de camera. De eerste twee afleveringen worden wat lang gerekt, maar daarna wordt de reeks een stuk boeiender. Het is een bizar verhaal dat je gewoon eens een kans moet geven.

Voor de fans van …

The Keepers, Icarus, Flint Town, Holy Hell

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *